Parkinson

Behandelcentrum Valkenhof is lid van ParkinsonNet. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners, gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Parkinson of parkinsonisme is een chronische ziekte waarbij verschillende klachten kunnen ontstaan.

Klachten

Welke klachten komen veel voor bij de ziekte van Parkinson?

 • Stijfheid in spieren en ledematen
 • Traagheid in lopen en bewegen
 • Beven en tremoren
 • Moeite met slikken en communiceren
 • Moeite met schrijven
 • Moeite met geheugen en concentratie

ParkinsonNet streeft ernaar dat iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is. Om dit te bereiken biedt ParkinsonNet diverse scholingen, is er elk jaar een ParkinsonNet-jaarcongres en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan. Drie keer per jaar zijn er per regio bijeenkomsten, zodat optimale samenwerking tussen diverse zorgverleners ontstaat.

Vanuit Behandelcentrum Valkenhof zijn meerdere disciplines zoals ergotherapie, fysiotherapie, diëtetiek, logopedie, maatschappelijk werk, psychologie en de specialist ouderengeneeskunde betrokken bij dit Netwerk in de regio Veldhoven-Eindhoven.

Parkinsonpatiënten, mantelzorgers en verwijzers kunnen via de Parkinson Zorgzoeker op zoek naar alle betrokken disciplines bij dit netwerk.

Tijdens de behandeling van de ziekte van Parkinson leer je hoe je met de gevolgen van de ziekte kunt leven. We kunnen de ziekte niet tegengaan, wel kunnen we ervoor zorgen dat je de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk kunt blijven uitvoeren. Ook je directe omgeving betrekken we hierbij.

Behandeling

Tijdens de behandeling van de ziekte van Parkinson werken we onder andere aan

 • Bewegen in het dagelijks leven, zoals opstaan uit bed of stoel en lopen
 • Verbetering of in stand houden van de conditie, spierkracht en/of balans
 • Communiceren en slikken
 • Goede voedingsinname en een goed gewicht
 • Goede stoelgang

Vergoeding behandeling bij de ziekte van Parkinson

De fysiotherapeutische behandeling van de ziekte van Parkinson wordt vanaf de twintigste behandeling volledig vergoed indien de therapeut is aangesloten bij ParkinsonNet. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering. De eerste twintig behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Indien je niet beschikt over een aanvullende verzekering, komen deze kosten voor eigen rekening. Let op, je betaalt mogelijk wel een bedrag aan eigen risico voor zorg, genomen uit de basisverzekering. Je dient ten slotte in het bezit te zijn van een verwijzing van je specialist.

De logopedische behandeling wordt eerst verrekend met je eigen risico. Als je eigen risico op is, krijg je de behandeling volledig vergoed uit je basisverzekering.

Diëtetiek wordt voor drie uur per jaar vergoed vanuit de basisverzekering; deze vergoeding valt ook onder het eigen risico. Als je aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat je recht hebt op extra tijd. Dit is echter per zorgverzekeraar anders.

Voor de meeste behandelingen is een vergoeding mogelijk vanuit je zorgverzekeraar. Soms is ook een verwijzing van de
huisarts nodig. Voor verwijzing en/of vergoeding,
bekijk je verzekeringspolis of vraag je zorgverzekeraar.

Meteen een afspraak maken?
Of liever eerst even kennis maken?

Bel nu 040-8003115

Of stuur een mail