Valpreventie: verklein de kans op een val!

Training valpreventie
Met de training valpreventie van Behandelcentrum Valkenhof kun je  veel doen om de kans op een val te verkleinen, waardoor je langer zelfstandig en vitaal blijft. Het voordeel  van de training valpreventie binnen Behandelcentrum Valkenhof is dat verschillende disciplines samenwerken om tot de juiste preventiebehandeling te komen.
Problemen met de balans hoeven namelijk niet alleen voort te komen uit fysieke achteruitgang. Medicatie kan bijvoorbeeld ook een rol spelen. In dat geval overleggen we met onze specialist ouderengeneeskunde. Verminderde conditie kan ook invloed hebben op iemands eetpatroon. Een tekort aan vitaminen, eiwitten en/of calorieën, betekent een verminderde voedingstoestand, wat de kans op vallen ook weer kan vergroten. Hiervoor kun je terecht bij onze diëtist.  Door op deze multidisciplinaire manier samen te werken, kunnen wij een compleet en op de persoon afgestemd advies geven.

Maar gelukkig kun je zelf veel doen om vallen te voorkomen! Hieronder enkele tips:

  • Maak je huis veilig, denk hierbij aan goed verlichting, een veilige trap en antislip of andere hulpmiddelen/aanpassingen in huis. Onze ergotherapeut kan u hierbij adviseren en ondersteunen.
  • Zorg dat je zicht goed is, laat regelmatig je ogen/bril controleren.
  • Bespreek regelmatig je medicijngebruik met je arts.  Sommige medicatie (of combinatie van medicamenten) kan duizeligheid veroorzaken.
  • Draag stevige schoenen: draag ook binnen stevige schoenen met een lage hak en voldoende profiel.
  • Eet gezonde voeding met voldoende calcium, ga dagelijks naar buiten en gebruik supplementen indien nodig. Onze diëtisten kunnen je hierbij adviseren en ondersteunen. Ook bij de opbouw van spierkracht kunnen zij adviseren en  ondersteunen.
  • Duizelig bij het opstaan? Span eerst je beenspieren goed aan en wacht tot de duizeligheid verdwenen is, voordat je opstaat.
  • Praat er met familie over en kijk samen hoe ze je kunnen ondersteunen waar nodig.
  • Volg ons beweegprogramma Fysio fitness voor meer balans en spierkracht. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen om de balans te trainen en de spierkracht op te bouwen.

Dus neem de stap en blijf vitaal:
Maak een afspraak met je huisarts, controleer je woning en maak deze veilig en geef je op voor onze Training valpreventie of Fysio fitness.