Stemklachten? Maak er werk van!

Onlangs rondden onze logopedisten Djoeke Wieland en Anne Vos de cursus Manuele Facilitatie van de Larynx (MFL) af, waarmee Behandelcentrum Valkenhof mensen met stemklachten nog beter vooruit kan helpen.

Anne vos: “MFL is een behandelmethode binnen de stemtherapie waarbij we de spieren van het strottenhoofd ‘stretchen’. Deze techniek wordt o.a. gebruikt bij mensen met stemklachten, zoals heesheid of stemvermoeidheid. Daarnaast wordt deze techniek vaak toegepast bij mensen die het gevoel van een brok in de keel ervaren. Met MFL zorgen we ervoor dat de spanning in het keelgebied afneemt, dat er een gevoel van ‘meer ruimte’ in de keel ontstaat en dat de stemkwaliteit verbetert.”

Een van de cliënten (30) van Behandelcentrum Valkenhof vertelt over haar ervaring met deze behandeling: “Ik gebruik mijn stem dagelijks tijdens het lesgeven in de sportschool en daarnaast spreek ik graag en daardoor veel. Hierdoor had ik al enkele maanden last van mijn stem. Ik was snel hees en soms was ik mijn stem zelfs kwijt. Ik kreeg van Djoeke uitleg over de oorzaak van mijn stemprobleem en MFL werd voorgesteld. De informatie was helder en prettig. Het gaf mij meer inzicht in mijn eigen stemgebruik. Ik heb nu minder last van mijn stem en heb geleerd om deze op een ontspannen manier te gebruiken.”

Djoeke Wieland: “In de praktijk komen wij regelmatig mensen tegen die last hebben van hun stem tijdens het uitvoeren van hun beroep. Dit kan grote gevolgen hebben. De MFL is een erg prettige aanvulling op reguliere stemtherapie. Cliënten merken vaak snel effect. We hopen dat we op deze manier nog veel meer mensen kunnen helpen met stemproblemen.”

Heb je nog vragen hebben over MFL of ben je nieuwsgierig naar wat MFL voor jou kan betekenen? Neem dan telefonisch contact op via 06-10988230 of per e-mail via logopedie@valkenhof.org.