Het verhaal van Rieky van der Kruis: “Ik wilde zo fit mogelijk zijn tijdens én na de chemotherapiebehandelingen”.

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen, 1 op 7 vrouwen krijgt borstkanker in Nederland. Voor mannen ligt dit cijfer lager; per jaar krijgen ongeveer 120 mannen de diagnose. De hele maand oktober staat in het teken van borstkankermaand. Iedere persoon en iedere diagnose is anders. Rieky van der Kruis, cliënt bij Behandelcentrum Valkenhof, vertelt haar eigen verhaal.

Over mij

“Mijn naam is Rieky van der Kruis, ik ben 40 jaar oud en heb een man en drie hele lieve kinderen van vier, zes en zeven jaar oud. Ik ben in 2018 voor mezelf begonnen als financieel interim professional.”

Diagnose

“Op 4 juni 2020 ging ik naar het ziekenhuis omdat ik iets voelde in mijn borst. Hiervoor moest ik voor de zekerheid een echo laten maken. Tijdens het maken van de echo merkte ik al dat het mis was, er moesten direct aanvullende puncties gemaakt worden. Op 5 juni kreeg ik te horen dat ik borstkanker had; een hormoongevoelige tumor van ongeveer zeven centimeter en uitzaaiing naar mijn lymfeklieren. Binnen vijf weken moest ik starten met chemotherapie.

Van een vriendin die dezelfde diagnose een jaar daarvoor had gehad, wist ik dat ze bij Behandelcentrum Valkenhof mensen met kanker begeleiden om fit te worden. Ik heb meteen gebeld, niet alleen om fit te worden na de behandelingen, maar als fanatiek sporter wilde ik ook zo fit mogelijk blijven tíjdens mijn behandelingen. Ik wilde er zoveel mogelijk zijn voor mijn gezin. Mijn behandelaar voelt haarfijn aan als het mentaal even wat minder gaat en past haar programma daar feilloos op aan.”

Aanvullende operaties

“Gedurende mijn behandelingen bleek ik een genetische afwijking te hebben die de borstkanker heeft veroorzaakt. Dit betekende dat ik mijn borst moest laten verwijderen. Tijdens deze operatie was niet zeker of de lymfeklieren schoon genoeg waren, met een aanvullende operatie werden de lymfeklieren in de oksel verwijderd. Het gevolg van deze operatie was dat er zich na de bestraling oedeem vormde in mijn borst en arm. Bij Behandelcentrum Valkenhof kan ik mijn fysio om fit te blijven combineren met oedeemtherapie.”

Geleidelijk weer fit worden

“Ondanks dat ik heel veel heb ingeleverd gedurende de chemotherapie, bleef ik fit genoeg  om voor mijn gezin te kunnen zorgen en kon ik zelfs energie vinden om lange wandelingen te maken. Daar ben ik de mensen bij Behandelcentrum Valkenhof zeer dankbaar voor. Nu mijn behandelingen bijna klaar zijn, helpen zij mij om geleidelijk weer fit te worden. Zij helpen mij te doseren met sporten, zodat ik niet teveel vraag van mijn lijf. Ook de oedeemtherapie helpt heel goed om de vochtafvoer te stimuleren, zodat de druk in mijn arm en borst snel afneemt. Ik ben zeer tevreden over de professionele behandelingen en daarnaast vind ik het ook nog eens heel gezellig om met mijn behandelaar en andere patiënten te praten.”

Nieuwe energie

“Ik raad iedereen die chemotherapie krijgt aan om fysiotherapie te volgen. Het helpt je lijf een beetje fit te blijven en zo beter door de behandelingen te komen. En ja, af en toe heb je daar echt de puf niet voor, maar als je dan tóch gaat, geeft dat je weer energie.”