Handtherapie vermindert pijn bij handartrose

Deze week is het Reuma collecteweek. Karen de Groot, Handtherapeut Behandelcentrum Valkenhof, vertelt over de behandelmogelijkheden bij handartrose.

Karen: “Hoe vaak per dag gebruik je je handen? Juist, de hele dag door! Als fysiotherapeut ben ik daarom de opleiding tot handtherapeut gaan doen om zo mijn patiënten nog beter te kunnen helpen. Ik zie in de praktijk veel patiënten met handartrose, een van de 100 aandoeningen die onder de verzamelnaam reuma vallen.”

Pijn is de belangrijkste klacht bij handartrose en hierdoor ervaren patiënten veel beperkingen in het dagelijks leven. Handartrose is door de vele gewrichten die aangedaan kunnen zijn een bijzondere vorm van artrose. In elke hand zitten namelijk meer dan 15 gewrichtjes. De meeste klachten en verschijnselen die mensen ervaren zijn:

  • Pijn in de vingers of aan de duimzijde van de handpalm en pols.
  • Stijfheid, met name ochtend- of startstijfheid.
  • Pijn bij wringende bewegingen.

                              

Omdat artrose vaak in meerdere gewrichten optreedt, kunnen beide handen aangedaan zijn. “Als handtherapeut help ik patiënten met bovenstaande klachten en verschijnselen. Onder andere door te leren gedoseerd te bewegen, verbeteren van kracht in de handen of te ondersteunen doormiddel van een op maat gemaakte spalk, wat de pijn sterk vermindert. Zo kan de patiënt de dagelijkse activiteiten en sport weer uitvoeren.

Ik ben blij dat ik als handtherapeut mijn patiënten op deze manier optimaal kan helpen! Heb je nog vragen over handartrose of ben je nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan telefonisch contact op via 040-8003115 of mail naar karen.de.groot@valkenhof.org.”