Darmkanker

De hele maand maart is internationale darmkankermaand. Dit jaar is het thema 'sterk na darmkanker'. In het afgelopen jaar kregen circa 9.000 mensen de diagnose dikkedarmkanker en circa 3000 de diagnose endeldarmkanker.
Iedere persoon en iedere diagnose is anders. Tiny Cremers, cliënt bij Behandelcentrum Valkenhof, vertelt zijn eigen verhaal.

Over mij

Mijn naam is Tiny Cremers. 54 jaar oud, getrouwd en 2 kinderen.
Ik ben van beroep automonteur en leider van een voetbalteam.

Diagnose

In december 2022 heb ik de diagnose endeldarmkanker gekregen. Na deze diagnose heb ik 6 chemobehandelingen gekregen, om de 2 weken. Daarna volgden 25 bestralingen, dit was allemaal vrij pittig.

Hoe kwam ik bij Behandelcentrum Valkenhof terecht?

Door de behandelend oncoloog zijn we doorgestuurd naar een fysiotherapeut. Ik heb toen samen met mijn vrouw gekozen voor Valkenhof omdat die ook bij ons in Leende zat.

Hier ben ik terecht gekomen bij oncologisch fysiotherapeut Iris. We zijn direct gestart met oefentherapie. De focus lag op het versterken van mijn buikspieren vanwege de stoma die ik t.z.t. zou krijgen.
In september 2023 ben ik geopereerd en hebben ze mijn gehele endeldarm verwijderd, waardoor ik dus een stoma kreeg. Doordat ik tijdig naar de fysio ben gegaan, kon ik eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden. Ik was fit en beter voorbereid op de ingreep.
Een aantal weken na de operatie ben ik opnieuw gestart met training, dit constant onder begeleiding van de oncologie fysiotherapeut.

Het fijne van Behandelcentrum Valkenhof is dat het in Leende is, maar ook dat ik al die tijd dezelfde fysiotherapeut [Iris] heb gehad. Dit is super prettig omdat ze mij van voor en na de operatie kent. Als gevolg van de chemotherapie bleek ik neuropathie te hebben ontwikkeld met daarnaast veel vermoeid. Dit is niet prettig maar hier krijg ik ook begeleiding in. Daarnaast hebben we samen ook een afspraak met de ergotherapeut [Bente] gemaakt om me hierin te begeleiden.

Het voordeel hiervan is dat er korte lijntjes zijn met iedereen binnen Valkenhof waardoor ze eerder kunnen inspringen en je kunnen helpen.

Ik krijg ook handvatten mee naar huis wat wel en niet te doen.

Tot nu toe ben ik super tevreden! Ik zie iedere keer weer een hele kleine voortgang. Het gaat nog wel even duren voor ik de oude ben, wat ik nooit meer zal worden, maar ik wil wel zo ver mogelijk komen en daar helpen/begeleiden ze mij goed in.

Maar wat ik iedereen mee wil geven.

Durf achterom te kijken !!