COPD – chronische long­aandoening

Behandelcentrum Valkenhof is lid van het regionale COPD-netwerk. COPD is een chronische longaandoening welke staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Als je COPD hebt, adem je moeilijker omdat de longen beschadigd zijn. Hierdoor krijg je klachten als hoesten en benauwdheid en kunnen normale dingen lastig zijn, zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.

In ons land hebben bijna 600.000 mensen COPD. COPD komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak is. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms eerder door een erfelijke ziekte.

 

Klachten

Welke klachten komen veel voor bij COPD?

  • Benauwdheid en kortademigheid
  • Hoesten en ophoesten van slijm
  • Verminderde energie en het gevoel snel moe te zijn
  • Verminderde spierkracht
  • Verandering in gewicht (toe of afname)

COPD is verder een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. In het geval van chronische bronchitis zijn je longbronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van je luchtpijp naar je longen. Daardoor maakt je lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt. En dat je afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kun j het benauwd krijgen.

Het COPD-netwerk werkt continu aan kwaliteitsverbetering, waarbij gebruik gemaakt wordt van de nieuwste landelijke richtlijnen, ontwikkelingen en inzichten: kwaliteit en uniformiteit in behandeling, verwijzing, rapportage en het gebruik van meetinstrumenten. De leden komen jaarlijks bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van longziekten door te nemen.

 

Behandeling

Tijdens de behandeling van COPD werken we onder andere aan:

  • Een betere conditie, door te fietsen of te lopen
  • Meer spierkracht door middel van krachttraining
  • Meer kennis en inzicht over je ziekte
  • Het leren omgaan met je aandoening binnen je gezin, werk of vrije tijd
  • Het goed verdelen van je energie over de dag

 

Vergoeding behandeling bij COPD

De fysiotherapeutische behandeling van COPD wordt uit de basisverzekering vergoed. Let op, je betaalt mogelijk wel een bedrag aan eigen risico voor zorg, genomen uit de basisverzekering. Sinds 2019 zijn er veel veranderingen aangebracht aan de vergoeding voor fysiotherapie bij COPD. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar. Je dient ten slotte in het bezit te zijn van een verwijzing van je huisarts of specialist voor de behandeling van COPD.

Diëtetiek wordt voor drie uur per jaar vergoed vanuit de basisverzekering; deze vergoeding valt ook onder het eigen risico. Als je aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat je recht hebt op extra tijd. Dit is echter per zorgverzekeraar anders. Het kan ook zijn dat de behandeling bij COPD onder de ketenzorg valt. De verwijzing vindt dan in de meeste gevallen plaats door de praktijkondersteuner van de huisarts. Deze vergoeding valt niet onder het eigen risico.

Heb je nog verdere vragen over de behandeling van COPD, neem dan contact met ons op en vraag naar Anne Busschers.

Meteen een afspraak maken?
Of liever eerst even kennis maken?

Bel nu 040-8003115

Of stuur een mail