Speciaal voor carnaval: gratis tips van onze behandelaars!

Speciaal voor carnaval: gratis tips van onze behandelaars!

5 tips van onze logopedisten om je stem te besparen tijdens carnaval
Tijdens carnaval wordt het voor veel Brabanders weer zingen, zuipen en lallen in de kroeg en buiten in de kou. Het gevolg: na carnaval is de stem ver te zoeken! Onze logopedisten geven 5 tips om je stem gezond en fit te kunnen houden.

 • Tip 1: oordoppen
  Oordoppen gebruiken om je stem te sparen? Ja, dit heeft effect! Door oordoppen wordt het geluid gefilterd, waardoor je je beter kunt richten op de stem van iemand anders. Hierdoor praat je minder luid terug, waardoor er minder spanning op de keel en stembanden komt te staan.
 • Tip 2: articulatie
  We hebben snel de neiging om harder te gaan praten als de muziek hard staat. Dit is niet slim. Het is veel beter om duidelijker te articuleren. Als je beter articuleert komt er minder druk op de keel en moet de mond het meeste werk doen. Hiermee bespaar je je stembanden.
 • Tip 3: water drinken
  Tussendoor water drinken is niet alleen beter tegen de kater, maar ook heel goed voor de stembanden. De stembanden zijn slijmvliezen en die hebben veel vocht nodig. Het ‘smeren van de keel’ met een borreltje lijkt misschien ook een goede oplossing, maar dit werkt op de lange termijn toch averechts. Veel water drinken dus!
 • Tip 4: playbacken
  Er is natuurlijk niets zo lekker als kei hard meebrullen met je favoriete carnavalskraker. Toch adviseren we om af en toe een nummertje te playbacken. Dat meezingen is heel intensief voor je stem. Niemand merkt het verschil en je stem zal je dankbaar zijn!
 • Tip 5: lage stem
  Ben je je stem toch kwijt geraakt tijdens carnaval? Ga dan vooral niet fluisteren, maar probeert met een lage stem rustig te spreken.

‘Van top tot teen’-tips van onze fysiotherapeuten

Mocht bovenstaande je toch niet voldoende op weg helpen. Maak dan een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten!


Eet- en drinktips van onze diëtisten

 • Weten wat je binnenkrijgt (aan calorieën)?

calorieen