Borstkanker heeft veel gezichten - Het verhaal van Anjes Vleeshouwers

Borstkanker heeft veel gezichten - Het verhaal van Anjes Vleeshouwers

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen de diagnose borstkanker. Voor mannen ligt dit cijfer wat lager; per jaar krijgen ongeveer 100 mannen de diagnose. De hele maand oktober staat in het teken van borstkankermaand met als thema 'Borstkanker heeft veel gezichten'. Iedere persoon en iedere diagnose is anders. Zo heeft ook Anjes Vleeshouwers, cliënt bij Behandelcentrum Valkenhof, haar eigen verhaal.

Over mij
“Mijn naam is Anjes Vleeshouwers, 57 jaar. Ik woon in Leende, ben getrouwd en heb twee zonen. Ik werk in het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven als doktersassistente aan de chirurgische kant. Daarnaast heb ik een eigen coachingsbedrijf.”

Diagnose
“In juni 2019 kreeg ik voor de tweede keer de diagnose borstkanker. Het bleek om dezelfde borst te gaan als de eerste keer (in 2003). Destijds kreeg ik een borstsparende behandeling en bestraling van de borst en oksel. Dit keer is het een nieuw soort borstkanker, niet hormoon gevoelig en agressiever dan de eerste keer. Maar wel HER2-positief, wat gunstig is voor immunotherapie. Beide ‘keren’ heb ik het zelf ontdekt. Ik word behandeld in het ziekenhuis waar ik werk, wat voor mij erg vertrouwd en veilig is.”

Behandeling
“Tot nu toe krijg ik chemotherapie in combinatie met immunotherapie. Eind september 2019 ben ik geopereerd aan de poortwachtersklier (oksel). Tot juni 2020 krijg ik nog immunotherapie en in november 2019 word ik geopereerd. Er volgt een dubbelzijdige amputatie van mijn borsten met meteen een dubbelzijdige reconstructie door de plastisch chirurg. Omdat dit voor mij de tweede keer is dat ik borstkanker heb gekregen en mijn eerste keuze in 2003 eigenlijk een amputatie was, heb ik hiervoor gekozen.”

Impact
“Voor juni 2019 liep alles op rolletjes. Vanwege mijn slechthorendheid sinds 5 jaar heb ik in 2018 m.b.v. aanpassingen toch mijn werk kunnen behouden voor een aantal uur. Daar was ik zo blij mee. Daarnaast kon ik van huis uit mijn coachingswerkzaamheden doen. Na de diagnose viel even heel veel in duigen. Alweer die diagnose, waarbij ook nog eens duidelijkheid moest komen of ik nog wel helemaal beter zou worden. Dat doet wat binnen het gezin en met jezelf. De behandelingen werden snel doorgevoerd. De eerste chemo stond gepland en dan valt al snel je haar uit en voel je je slap en moe, dus ik dacht: ik wil zo fit mogelijk blijven. Na de eerste diagnose in 2003 heb ik veel last gehad van vermoeidheid. Dat wilde ik dit keer niet.”

Oncologische fysiotherapie
“Van mijn verpleegkundig specialist kreeg ik een verwijzing voor oncologische fysiotherapie binnen het ziekenhuis, maar ik vond de afstand te ver. Gelukkig bleek dat ik hiervoor ook in Leende terechtkon, bij Behandelcentrum Valkenhof. Zo fantastisch. Ik heb mij meteen aangemeld. Behandelcentrum Valkenhof is lekker dichtbij en laagdrempelig. Je sport gewoon naast andere mensen in het behandelcentrum. Als je iets wil bespreken of een specifieke behandeling nodig hebt, dan is er altijd de mogelijkheid om even apart te gaan zitten met de fysiotherapeut. In juli zijn we gestart met een begintest, waarna ik diverse oefeningen kreeg. Tussentijds wordt mijn fitheid gemeten tijdens het ‘kuren’. De laatste keer dat ik er was, is aandacht besteed aan mijn oksel na de operatie. Hier doe ik thuis oefeningen voor via een speciale webapp.”

Even fit
“Mijn ervaring met Behandelcentrum Valkenhof is ontzettend goed. Zelf had ik de drive om fit te blijven en dat is erg goed opgepakt. Alle facetten worden in de gaten gehouden. Ik heb bereikt dat ik even fit ben als voor de diagnose. Natuurlijk heb ik beperking van mijn oksel/arm, maar dit kost tijd. Na mijn operatie in november mag ik zes weken niet sporten, waarna ik samen met Behandelcentrum Valkenhof ga bekijken om een en ander weer op te pakken.”

Weer vooruit
“Behandelcentrum Valkenhof is echt een aanrader. Ze bieden de mogelijkheid om laagdrempelig fit te blijven, met oog voor je eigen sportactiviteiten. Daarnaast is er ruimte voor een goed gesprek en gaan ze heel respectvol te werk. Het voelt voor mij gewoon heel goed en hierdoor kan ik thuis ook weer vooruit.
Aan alle vrouwen met borstkanker: vrouwen zijn tegenwoordig veel mondiger, kom op voor jezelf, doe wat voor jou goed voelt. Een mens is heel sterk! “

Anjes Vleeshouwers